Dåligt samarbete drabbar utskrivningsklara patienter

I takt med att vårdplatsantalet stadigt sjunkit på sjukhusen måste något göras åt att vårdplatser blockeras av utskrivningsklara patienter. Vilket leder till att andra patienter får vänta på vård.

Totalt lägger landstingen upp mot fyra miljarder kronor per år på vård som inte behövs. Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen fick över 80. 000 patienter stanna på sjukhus efter att de blivit utskrivningsklara under 2012.

Många kommuner tar inte över ansvaret i tid. Där har man dragit ner på eller omvandlat ett stort antal korttids- och äldreboendeplatser. En annan orsak till den här proppen i systemet är det dåliga samarbetet mellan landsting och kommuner.

Regeringens utredare Göran Stiernstedt vill komma till rätta med problemet som presenteras i betänkandet ”Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård”. En ny lag ska tvinga parterna att samarbeta och sluta överenskommelser om rutiner, om hur de ska samarbeta och hur man överför information.

Idag har kommunerna fem vardagar på sig att ta över en patient, efter kallelse till vårdplanering. I praktiken blir det minst sju dagar, eftersom det alltid kommer en helg. I det nya lagförslaget finns en ”back up-lösning”, om parterna inte lyckas komma överens.

Det innebär att kommunerna, enligt ny lag, tar över betalningsansvaret efter tre kalenderdagar – oavsett om det finns röda dagar eller ej – efter att sjukhuset meddelat kommunen att patienten är utskrivningsklar. Återstår att se om en ny lag löser problemet med färdigbehandlade patienter och därmed proppen i systemet.

Eivor Karlsson
Publicerat i Miljömagasinet 16 oktober 2015
Medlemstidningen Senioren publicerade 3 mars 2016. ”Äldre tvingas ligga kvar längre på sjukhus.” Skribenten Jan Arleij ansåg att ett skäl är att kommunerna inte har tillräckligt med platser i särskilt boende. Det är förmodligen huvudskälet – följt av dåligt samarbete. .

Arleij skriver att ”det är medicinsk riskabelt att ligga kvar i onödan på sjukhus. Exempelvis uteblir den ofta så viktiga rehabiliteringen,” Finns det någon rehabiliteringen av äldre, t.ex. efter en stroke idag? Alla ska ju hem, till sitt ordinarie boende, som fort som möjligt. Och rehabilitering, genom en tids korttidsvård, existerar på många håll inte alls.
Äldre tvingas ligga kvar längre på sjukhus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar